Επικοινωνήστε μαζί μας : 211 800.20.22


Ιστορία του Beach Tennis


Beach tennis… γνωρίστε το πιο συναρπαστικό άθλημα στη άμμο

 

Το άθλημα του beach tennis ξεκίνησε από την Καλιφόρνια των Η.Π.Α. Πολύ γρήγορα έγινε μόδα και στις αρχές τις δεκαετίας του ’80 δημιουργήθηκαν τα πρώτα γήπεδα στην Ιταλία και πιο συγκεκριμένα στην παραλία της Ravenna. Η εξέλιξη του αθλήματος είναι ραγδαία και πλέον σχεδόν σε κάθε μέρος του πλανήτη πολύς κόσμος ασχολείται με το άθλημα με την Ιταλία να κυριαρχεί τόσο σε αριθμό γηπέδων και εγκαταστάσεων όσο και σε αριθμό ατόμων που παίζουν beach tennis. Στην Ελλάδα το beach tennis ήρθε το 2004 και από τότε μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 τουρνουά σε διάφορα μέρη.

 

Το beach tennis είναι ένα άθλημα για όλους. Παίζεται στην άμμο, σε ένα γήπεδο με διαστάσεις ακριβώς όσο του beach volley, δηλαδή 8 m πλάτος και 16 m μήκος για το διπλό παιχνίδι. Το φιλέ έχει ύψος 1.70 m. Το μπαλάκι είναι ίδιο σε σχήμα με αυτό του τένις, με τη διαφορά όμως ότι είναι πιο «ξεφούσκωτο» και πιο ελαφρύ. Η ρακέτα είναι ειδική για το παιχνίδι αυτό και μοιάζει περισσότερο με την κλασσική «ξυλορακέτα» σε σχήμα, με τη διαφορά όμως πως είναι κατασκευασμένη από υλικά που την κάνουν πιο ελαφριά και ανθεκτική, έχει πολλές μικρές τρύπες στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς της για να μειώνεται η αντίσταση του αέρα και η λαβή της είναι ίδια με της ρακέτας του τένις.

 

Η πρώτη ερώτηση που κάνουν όλοι στο άκουσμα του beach tennis είναι η εξής: «Και το μπαλάκι πως αναπηδάει στην άμμο;» Η απάντηση είναι ότι δεν αναπηδάει γιατί ο παίκτης πρέπει να προλάβει να χτυπήσει το μπαλάκι πριν αυτό ακουμπήσει στο έδαφος. Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος του παιχνιδιού σε συνδυασμό με κάποιους διεθνείς κανονισμούς κοντινούς στο κλασσικό τένις.

Το μέτρημα των πόντων γίνεται ακριβώς όπως και στο τένις (15-0, 30-0 κλπ) με τη μόνη διαφορά ότι στο 40 - 40 δεν υπάρχει πλεονέκτημα (advantage) και ο παίκτης που σερβίρει έχει δικαίωμα για ένα μόνο σερβίς.

Οι κατηγορίες των αγώνων είναι οι εξής: διπλά ανδρών, διπλά γυναικών και μικτά διπλά (άνδρας – γυναίκα).

 

Το beach tennis είναι πολύ θεαματικό και συναρπαστικό άθλημα, με γρήγορες εναλλαγές της μπάλας, δυνατά σερβίς, πολλά καρφιά και εντυπωσιακές βουτιές στη άμμο. Ο παίκτης πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση κάθε στιγμή. Συνδυάζει χαρακτηριστικά του τένις, του beach volley και της «ξυλορακέτας» παράλληλα με την αερόβια άσκηση. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τον ήλιο, τη μουσική και τη θάλασσα κάνουν το άθλημα του beach tennis ιδιαίτερα δημοφιλές και ευχάριστο.

Λίγα μόνο λεπτά είναι αρκετά για να «κολλήσετε».

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το beach tennis κατατάσσεται ανάμεσα στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα του πλανήτη και μάλιστα προβλέπεται πολύ σύντομα να γίνει Ολυμπιακό άθλημα. Δοκιμάστε λοιπόν να παίξετε και εσείς beach tennis το συντομότερο.

 

www.beachtennis.gr